29 березня, у Неділю 5-ту Великого посту, день пам’яті преподобної Марії Єгипетської та Собору преподобних і преподобномучеників Звіринецьких, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Архангело-Михайлівському Звіринецькому монастирі столиці.

Іконостас храму Різдва Пресвятої Богородиці (заладено у 2007 році)

Іконостас храму Різдва Пресвятої Богородиці (заладено у 2007 році)

Собор преподобних і преподобномучеників Звіринецьких об’єднує багато святих, котрі в різні часи подвизалися в печерному монастирі св. Михаїла, заснованому ще в Х-ХІ стт. Серед них: свщмч. Іоасаф, свт. Леонтій, єп. Ростовський, свт. Михаїл, єп. Юр’ївський, свт. Мина, єп. Полоцький, прпп. Маркіан, Софроній, Климент, Мануїл, Феодор, Іоанн, Андронік; прп. Лазар, єп. Переяславський, свщмч. Філарет й інші мученики та подвижники. Пам’ять собору святих Звіринецьких за традицією звершується у п’яту седмицю Великого посту.

Його Блаженству співслужили архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, єпископ Ірпінський Климент, намісник обителі архімандрит Кассіан, а також духовенство монастиря.

За богослужінням Предстоятель удостоїв церковних нагород насельників обителі в священному сані.

Під час Божественної літургії Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Наприкінці богослужіння був звершений молебний спів перед іконою Звіринецьких святих.

Після одпусту Предстоятель привітав парафіян обителі з закінченням п’ятого тижня Великого посту і днем пам’яті преподобної Марії Єгипетської та подвижників Звіринецьких. «Нехай молитвами преподобних отців звіринецьких Господь благословить нашу українську землю, пошле мир нашим душам і всьому нашому народові, – сказав Архіпастир. – Нехай молитвами цих подвижників Господь допомагає і нам хоч трохи уподобитись їм у любові до Бога, в рішучості йти шляхом спасіння до Царства Небесного».

По закінченні богослужіння Його Блаженство оглянув храми монастиря, помолився перед чудотворними іконами Божої Матері «Звіринецька» та «Скоропослушниця», а також відвідав печери, в яких подвизались звіринецькі святі.