Друга неділя Великого посту нагадує нам про молитву.

27 березня, у Неділю 2-гу Великого посту, свт. Григорія Палами, архієп. Фессалонітського, Собору всіх прпп. Києво-Печерських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляєІнформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільский і Броварський Антоній, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій; архієпископи: Бучанський Пантелеімон, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Роменський і Буринський Іосиф, Сєверодонецький і Старобільський Никодим, Макарівський Іларій; єпископи: Боярський Феодосій, Фастівський Даміан, Бородянський Варсонофій,  Васильківський Миколай, Золотоношський Іоанн, а також духовенство монастиря.

Собор усіх преподобних Києво-Печерських
Собор усіх преподобних Києво-Печерських

Якщо згадати історію православного богослов’я, то можна прослідкувати, що святитель Григорій Палама став послідовником молитовної традиції преподобних Антонія і Феодосія – засновників чернецтва на Русі. У свою чергу, преподобні Печерські були учнями афонських подвижників, які через кілька століть виховали і святителя Григорія. Таким чином, сьогодні Церква звертає наш погляд до молитовного досвіду преподобних отців, закликає стати його учасником.

На Малому вході Предстоятель удостоїв богослужбових нагород братію Києво-Печерської Лаври.

Після читання Святого Євангелія Архіпастир звернувся до вірян, які у великій кількості зібралися за богослужінням, зі словом проповіді. Блаженніший владика розповів про вчення святителя Григорії Палами, про Божественні енергії та Фаворське світло, а також про чернечий подвиг у сучасному світі.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За богослужінням Блаженніший владика звершив священницьку хіротонію над студентом 2-го курсу магістратури КДА дияконом Іоанном Анталом та дияконську – над насельником Свято-Введенського чоловічого монастиря столиці монахом Гордієм (Остапчуком).

Наприкінці Літургії Предстоятель очолив святковий молебень всім преподобним Печерським, а після відпусту привітав владик, братію та лаврських парафіян із престольним святом. Побажав їм духовної кріпості, молитви та посильного подвигу під час Великого посту молитвами всіх преподобних Києво-Печерських та благословив усіх.

Напередодні ввечері Його Блаженство очолив всенічне бдіння у тому ж храмі.

Праздник Собора Всех преподобных печерских отцов