24 квітня, у день свята Входу Господнього до Єрусалима, на території комплексу Спасо-Преображенського собору на Теремках відбулося відкриття пам’ятника Блаженнішому Митрополиту Володимиру.

 

Пам’ятник встановлено перед соборною дзвіницею, яку 5 років тому Митрополит Володимир заклав саме у Вербну неділю. А сьогодні на першому поверсі дзвіниці діє меморіальний музей Його Блаженства.

Відкриттю передувала Божественна літургія. Її очолив духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та настоятель собору митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Владиці співслужили: архієпископи Білогородський Миколай та  Макарівський Іларій, єпископ Бородянський Варсонофій, а також духовенство храму і міста Києва.

По закінченні святкової відправи митрополит Олександр  освятив монумент Митрополиту Володимиру. Перед цим духовенство відслужило заупокійну літію за спочилим Владикою Володимиром.

Після відкриття композиції духівник Фонду разом із фундатором собору Ігорем Лисовим, духовенством, парафіянами та гостями поклали квіти до підніжжя пам’ятника «великому сину Українського народу», — як зауважив у своєму слові митрополит Олександр.

Ініціатор встановлення пам’ятника Ігор Лисов відзначив: «Нам випала велика честь увіковічити пам’ять людини, яка зробила величезний внесок у розбудову Української Православної Церкви. Не сумніваюся, що Митрополит Володимир був святою людиною і ми всі повинні бути щасливими від того, що є його сучасниками».

Це перший пам’ятник спочилому Предстоятелю Української Православної Церкви. Автор художник Юрій Левченко працював над ним упродовж 9 місяців. Його майстерність можна оцінити зайшовши до Спасо-Преображенського собору — саме він виконав унікальні мозаїчні полотна собору, до речі, їх площа найбільша серед столичних храмів.

Скульптор зобразив Митрополита Володимира у богослужбових ризах, правиця піднята для благословення, ліва рука покладена на розкриту книгу Святого Письма. Фігура Митрополита виточена з граніту; обличчя, руки та хрест на митрі вилиті з бронзи.

 

У Києві відкрили пам’ятник Блаженнішому Митрополиту Володимиру У Києві відкрили пам’ятник Блаженнішому Митрополиту Володимиру У Києві відкрили пам’ятник Блаженнішому Митрополиту Володимиру У Києві відкрили пам’ятник Блаженнішому Митрополиту Володимиру