Цього року відзначається 1000-ліття давньоруського чернецтва на Афоні

21 липня 2016 року офіційна делегація Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм прибула на Святу Гору Афон для того, щоб очолити урочистості з нагоди 1000-ліття давньоруського чернецтва на Афоні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

1Раніше повідомлялося, що директор Міжнародного інституту афонської спадщини анонсував святкові заходи до Дня Хрещення Русі.

У складі делегації, разом з Його Блаженством, Святу Гору відвідують намісники трьох Лавр Української Православної Церкви: Києво-Печерської, Почаївської та Святогірської – митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Почаївський Володимир та митрополит Святогірський Арсеній.

Блаженнішого Митрополита Онуфрія також супроводжують керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній і єпископ Ірпінський Климент.

04523 липня, у день пам’яті преподобного Антонія Печерського, у давньоруській святогірській обителі «Ксилургу» Блаженніший Митрополит Онуфрій звершить чин освячення храму на честь цього святого і відслужить в ньому першу Божественну літургію.

Саме в цій обителі прийняв чернечий постриг преподобний Антоній Печерський – засновник руського чернецтва; звідси переніс він благословення Святої Афонської Гори на землю Київської Русі.

Напередодні ввечері Предстоятель УПЦ очолить всенічне бдіння в Афонському Свято-Пантелеімонівському монастирі. Богослужіння супроводжуватиме спів хорів Київської духовної академії та Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

-C_gajZ34_U23 липня, після святкового богослужіння, Блаженніший Митрополит Онуфрій з членами делегації Української Православної Церкви та насельниками Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря вирушать до Києва для продовження ювілейних торжеств.

Зокрема, 24 липня у Києво-Печерській Лаврі відбудеться фотовиставка “Подорож до Афону” та презентація ювілейних видань.