5 вересня – день свята чудотворного образу Подільської ікони Богородиці та Собору Херсонських святих.

В Українській Православній Церкві молитовно вшанували пам’ять чудотворного образу Божої Матері «Подільська», що знаходиться у Житомирському Свято-Успенському архієрейському соборі та Собор всіх Херсонських святих. 5 вересня 2016 року у Житомирі та Херсоні були звершені Божественні літургії та відбулися хресні ходи. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

podol_ikona_big_0Божественну літургію у соборі Житомира очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон у співслужіні сонму архієреїв, духовенства міста та гостей. За богослужінням молились священослужителі всієї Житомирської єпархії, а також віряни.

Чудотворний образ Божої Матері «Подільська» у свій час допоміг врятувати житомирян від епідемії холери. Сподіваючись на особливу допомогу та заступництво Божої Матері, місцеві жителі баготичисельним хресним ходом пронесли святиню усіма вулицями міста, після чого епідемія згасла. Ікона була збережена під час гонінь на Православ’я. Точних відомостей про її походження немає, але згідно переданю, чудотворний образ був у пошані навіть раніше заснування самого храму, який був побудований у 1700 році.

Після спільної молитви учасники Літургії вирушили великим хресним ходом центральними вулицями міста Житомира до Спасо-Преображенського та Свято-Хрестовоздвиженського кафедральних соборів.

Біля Хрестовоздвиженського кафедрального собору було прочитане Євангеліє та молитва за мир в нашій державі.