У 2022 році загинуло 7 священнослужителів УПЦ, зруйновано 75 храмів та 8 обителей.

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) опублікував звіт, в якому розповів, скільки з початку війни в УПЦ зруйновано храмів та загинуло священників, повідомляє news.church.ua.

Свято-Георгіївський скит у Долині. Фото: svlavra.church.ua

«На превеликий жаль, за час збройного протистояння є загиблі серед священнослужителів та чернецтва нашої Церкви, зруйновано багато храмів та монастирів УПЦ. Станом на кінець 2022 року загинуло 7 священнослужителів УПЦ, ще 12 кліриків − отримали поранення. Два наших священнослужителя вважаються безвісти зниклими», – зазначив ієрарх УПЦ.

«Зруйновано 75 храмів та молитовних приміщень, з них 14 були розташовані на території монастирів. Найбільше зруйнованих храмів на території Донецької єпархії – 35 та 17 – на території Сєвєродонецької єпархії. Від обстрілів пошкоджено 300 храмів, з яких 17 – діють при монастирях. Найбільше храмових споруд постраждало на території Донецької єпархії – 69, Сєвєродонецької єпархії – 46, Горлівської єпархії – 28, Харківської єпархії – 26, Миколаївської єпархії – 23, Ізюмської єпархії – 21, Сумської єпархії −17 та Київської єпархії − 16», – додав він.

«Крім того, через військові дії було зруйновано 8 чернечих обителей – всі на території Донецької єпархії. 7 монастирів зазнали пошкоджень», – підсумував митрополит Антоній.