28 листопада Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Гурія, Самона та Авіва, котрі здавна вважаються покровителями християнського шлюбу.

Ці святі віддали своє життя за віру в Єдиного істинного Бога на межі III-IV століть християнської ери в місті Едесса, що у Македонії.

У ті часи християни по всьому світі за проповідь серед язичників платили своїм життям Так сталося і зі святими Гурієм та Самоном. За часів імператора-язичника Діоклетіана, який люто переслідував християн, їх було посічено мечем після тривалих катувань. Третій святий – диякон Авів, постраждав в Едессі у 322 році вже за правління імператора Лікінія, який так само знищував усіх, хто сповідував християнство. Мужньо проповідував диякон Авів вчення Христове, сміливо віддав себе в руки воїнів, що шукали його, і, так само, як Гурій і Самон, мужньо витримав страшні катування, не зрадивши свого сповідання. Врешті його живцем було кинуто в полум’я, але тіло Авіва дивним чином збереглося неушкодженим.

Усі троє святих прийняли мученицьку смерть заради Христа в різні роки, але в один і той самий день, і з однаковою відданістю Богові, не пошкодувавши заради любові до Нього власним життям.

Покладені поруч, їхні мощі стали джерелом дивовижної допомоги для тих, хто з вірою звертався до святих мучеників по неї.

Так, одна побожна дівчина, виходячи заміж за воїна-іноплемінника, за походженням – гота, взяла з нього обітницю подружньої вірності і любові біля мощей святих.

Але той віроломно порушив клятву – коли він відвіз молоду до своєї країни, з’ясувалося, що в нього вдома вже була дружина, рабою якої і стала нещасна. Жінка воїна настільки зненавиділа дівчину, що спочатку отруїла народжену нею дитину, а зрештою вирішила вбити і її саму.

Тоді ошукана дівчина зі сльозами звернулася до небесних покровителів-свідків клятви чоловіка, і Милістю Божою, за допомогою святих Гурія, Самона та Авіва, дивним чином опинилася вдома, врятувавшись від смерті.

Невдовзі в Едессу у справах служби приїхав і клятвопорушник, що не підозрював про викриття свого злочину.

Його було схоплено і покарано, а святі мученики Гурій, Самон та Авів відтоді вважаються небесними захисниками непорушності подружніх обітниць.

 http://2010.orthodoxy.org.ua