11 жовтня, у Неділю 19-ту після П’ятидесятниці, день пам’яті Собору преподобних отців Києво-Печерських, які у Ближніх печерах (прп. Антонія) спочивають, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Собор преподобних отців Києво-Печерських, які у Ближніх печерах (прп. Антонія) спочивають
Собор преподобних отців
Києво-Печерських, які у Ближніх
печерах (прп. Антонія) спочивають

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій; архієпископи: Білогородський Николай, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Макарівський Іларій; єпископи: Львівський і Галицький Філарет, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Васильківський Миколай, а також духовенство монастиря.

Собор преподобних Печерських, які у Ближніх печерах спочивають, налічує 82 святих, які у різні часи, починаючи з ХІ століття і до ХХ століття включно, несли подвиг у Свято-Успенському Києво-Печерському монастирі. Серед них: засновник руського чернецтва прп. Антоній, перший єпископ з русичів свт. Іларіон Київський, перший вітчизняний історик, автор «Повісті минулих літ» прп. Нестор Літописець, билинний герой прп. Ілля Муромець та інші.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельних вірян, які зібралися цього дня за Божественною літургією у Лаврі, зі словом проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Його Блаженство звершив дияконську та священицьку хіротонії над студентами Київської духовної академії і семінарії: Іоанном Квашніним і дияконом Іоанном Вільховецьким.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив хресний хід до Ближніх печер, де з Преосвященними архієреями та духовенством відслужив молебень святим преподобним Києво-Печерським. По звершенню молебного співу Блаженніший владика привітав присутніх зі святом та благословив усіх.