10 липня, після ранкової Літургії у Богоявленському Кременецькому жіночому монастирі, більше трьох тисяч паломників продовжили свою молитовну ходу у напрямку Києва. В той же час декілька тисяч хрестоходців вийшли з Харкова.

Всеукраїнський Хресний хід вчора, 9 липня, вийшов із Свято-Успенської Почаївської Лаври, аби з’єднатися з хресною ходою, що вирушила зі Свято-Успенської Святогірської Лаври 3 липня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Сьогодні молитовну ходу миру, любові та молитви за Україну із Кременця очолили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та єпископ Серафим, ректор Почаївської духовної семінарії.

Як повідомляють у прес-службі Тернопільської єпархії, хрестоходців із Святої Гори вчора вийшло понад 5 тисяча до Кременця прийшло вже – 10 тисяч паломників. Серед них люди різного віку, професій. Зокрема, вірянка з Ковеля – 70-річна бабуся приїхала до Почаєва, щоб дійти до самого Києва. Молитиметься про мир в країні та одужання своєї онкохворої дочки. Вірянка Валентина приїхала зі Львова. Вона розповіла, що дуже вболіває за ситуацію на Сході, а для того, щоб пройтися з молитвою навіть взяла відпустку на роботі.

Вчора православні українці подолали близько 25 кілометрів і дісталися обителі навіть раніше запланованого. В монастирі на нічліг лишилося біля півтори тисячі паломників. Зранку до них приєдналися жителі навколишніх міст, сіл та навіть православні з інших областей.

Усю дорогу хрестоходці мають можливість молитися разом із священиками, котрі читають акафісти і канони. Ченці заздалегідь подбали про озвучення, приладнавши колонки на вантажівку.

Нагадаємо, тим, хто не може приєднатися до Хресного ходу, Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив читати келійно 12 разів молитву «Отче наш», 12 разів «Богородице Дево, радуйся!» та молитву за мир в Україні.

Майже біля кожного населеного пункту до паломників вже традиційно приєднуються нові учасники. Таким чином, сьогодні, вже при вході у місто Шумськ подорожуючих стало близько 5-ти тисяч.

10 липня віряни від Кременця до Шумська подолали 30-ть кілометрів. Завтра зранку вони вирушать у напрямку Межирич, де зупиняться в Межирицькому Свято-Троїцькому монастирі.

18110А тим часом в Харківській єпархії триває молитовна хода, яка 3 липня розпочалася зі Свято-Успенської Святогірської лаври. 10 липня, після молебню в Свято-Благовіщенському кафедральному соборі міста Харкова під святковий передзвін і спів тропарів духовенство і віруючі – учасники Хресного ходу продовжили шлях на захід в напрямку Полтави.

Перед тим, по закінченні Божественної літургії священнослужителі піднесли молебний спів перед іконами Божої Матері Святогірська, Піщанська, Озерянська і іконою Новомученників і сповідників Слобожанського краю, які супроводжують Всеукраїнській Хресний хід за мир в Україні.

Біля 12-ї години декілька тисяч паломників вирушили в путь. По дорозі вони зупинялися біля поклонних хрестів і здійснювали молебні за мир в Україні. Як повідомляють у прес-службі Харківської єпархії, люди відчувають духовне піднесення, дорогою до них приєднуються православні з усіх округ, по трасі зупиняються авто, українці вклоняються святиням, їх окропляють святою водою та благословляють священнослужителі, які супроводжують молитовну ходу.